Två helt magiska månader i Mexiko

Att välja att göra ett volontärarbete är ett stort beslut för vissa, det kostar pengar, det är en bestämd tid man spenderar på ett och samma ställe och kanske har man aldrig rest själv förut. Jag kan säga av egen erfarenhet att det är det bästa jag gjort!

Det här är min andra volontärresa med Blueberry och GVI och jag hade ingen som helst erfarenhet av dykning eller marint liv innan jag kom till Mexiko. Det har varit två helt magiska månader och det är svårt att beskriva hur det ens är möjligt att få så mycket på så kort tid. Vänner för livet, rent av familj från hela världen samtidigt som man upptäcker en helt ny värld under vattnet och lär sig oerhört mycket om den och dess överlevnad.

Volontärbasen Pez Maya

Volontärbasen Pez Maya

När vi först möttes upp på Hotel Colorado i Playa del Carmen var alla lite nervösa, men förväntansfulla. Alla volontärer kom ensamma så det var enkelt att direkt börja prata och lära känna varandra, redan där visste jag att det skulle bli en riktigt bra grupp. Vi var en spridd mix från olika länder, engelsmän, brasilianare, portugiser, australiensare, amerikaner och så jag från Sverige. När vi äntligen kom till Pez Maya efter en något skumpig busstur på ca två timmar visste vi redan mer om varandra än vad en del av våra närmsta vänner vet! Så var vi där, på platsen som skulle bli vårt hem de kommande månaderna. Vi gick alla direkt ned till stranden och bara stod tysta, helt tagna. Jag kan beskriva det så här: kritvit strand, palmer med färglagda hammockar hängandes mellan och ett helt azurblått hav med turkosa vågor. Wow! Paradiset på vykort man inte trodde existerade. Efter det hade vi lunch och välkomstmöte där vi fick träffa de härliga, energiska instruktörerna och forskarna som berättade för oss om programmet innan vi delades in i våra små hyddor. Det var en fantastisk första dag med massa möten, pepp och förväntan som gick i uppfyllelse, den natten skrattade vi oss alla till sömns i min hydda efter att ha berättat pinsamma historier från våra liv, och vaknade morgonen efter till lejonkungen som alarmsignal.

dykning

En dag på jobbet 🙂

Livet på Pez Maya är enkelt, något man verkligen lär sig uppskatta, speciellt på helgerna när vi oftast spenderade tiden i Playa del Carmen ”vobblandes” ned för bargatan arm i arm, då saknade vi lugnet och det enkla ”hemma” på vår lilla strand. I början var det lite ovant att inte ha en riktig dusch, eller att behöva lära sig portionera och laga mat till ca 25 personer, men man vande sig snabbt. Det enda jag inte vande mig med var de blodtörstiga sandflugorna och myggorna som tycktes vara resistenta mot alla typer av myggmedel (tigerbalsam räddade mig från att inte riva sönder mina ben). Men allt annat vart en del av upplevelsen, man lärde sig uppskatta vad man hade och man insåg hur bra man har det hemma i Sverige samt vilken löjligt hög standard man är van med.

För er som dykt förut, det här korallrevet är bara helt extraordinärt. Färger, hajar, sköldpaddor, rockor, jättekoraller och massiva grottor man kan simma igenom. Man utvecklas sjukt mycket som dykare i teknik eftersom man måste vara väldigt nära revet och göra små, små justeringar för att komma i rätt position för att kunna studera till exempel polyperna på korallerna eller försöka se vilken fisk som gömmer sig under stenarna.

För er som aldrig dykt, lugn, det är noggranna och säkra förberedelser innan man är redo för sitt första dyk och när det väl är dags, är man förberedd och känner sig trygg och kommer snabbt in i det. Det enda man kanske inte är beredd på är hur makalöst vackert det är under ytan. Man blir en dyknörd helt enkelt och när man sedan börjar samla forskningsmaterial, också korall-/fiskgalen.

Är man även intresserad av att hjälpa till med utbildning finns det tillfälle en gång i veckan att hjälpa till att undervisa barn i olika åldrar om hur man bevarat havet och dess rev samtidigt som man lär dem engelska. Detta rekommenderar jag att följa med på, man får så mycket tillbaka. Barnen är så tacksamma och glada, de lär dig gärna spanska i utbyte och delar mer än gärna med sig av sina frukter när det är dags för mellanmål. Det är också chansen att få uppleva en mexikansk by utan turism, Punta Allen, som även har en kvinnoorganisation vi ibland träffar för att utveckla deras engelska samt hjälpa dem med deras samhällsprojekt så som att bygga en återvinningscentral.

Community work

Community work

Summa summarum, gör det! Jag kommer sakna så mycket. Min nya familj, lyxen att få dyka två gånger per dag, alla matlagningtävlingar om vilken hydda som lyckas fixa den bästa vegetariska måltiden, alla partykvällar där man dansar tills morgontimmarna, hammockarna där man kan ligga och prata om livet i timmar eller ta en liten powernap, Stanley (tvättbjörnen som aldrig ger upp att försöka stjäla vår mat), att varje morgon vakna upp och se den färgglada himlen över havet med fötterna i ljummen sand och sist men inte minst, att vara en del av en kamp att göra världen bättre.

Som jag nämnde i början, ja det kostar pengar, men att dyka två gånger per dag, få mat och boende samtidigt som du får en sådan upplevelse inklusive dykcertifikat, skulle du aldrig kunna få billigare. Ja, först kanske det känns som en lång tid, men nej, tiden flyger förbi, de flesta bokar till och med på fler månader redan efter första veckan. Det är faktiskt en perfekt resa om man aldrig rest ensam förut, man har alltid människor runt sig som man lär känna på djupet. Återigen, bästa jag gjort!

Från snö till sand

Sanna

yogapahavet

One Comment on “Två helt magiska månader i Mexiko

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *