Tips inför volontärresan

Det är mycket att planera och tänka på när du ska åka utomlands på en volontär- eller äventyrsresa. Här kommer en checklista med lite viktigt-att-tänka-på:

 • Anmälan: När du har bestämt vilken resa du vill åka på och hur länge du vill vara bortrest är det dags för anmälan för att garantera din plats på volontärprojektet. Innan du vet att du är bekräftad på den valda resan så är det inte värt att börja göra så mycket andra förberedelser.
 • Finansiering: Det kostar vanligtvis en slant att volontärarbeta. För att spara ihop pengarna brukar de flesta jobba extra under studierna, ta ett sabbatsår för att få ihop en budget alternativt söka stipendium för att finansiera hela kalaset.
 • Fickpengar: Ta gärna med en mindre reskassa i dollar (USD) eller euro (EUR) om du inte kan växla till dig den lokala valuta direkt. Vanligtvis finns möjlighet att ta ut pengar vid ankomsten, men räkna inte med att kunna ta ut pengar under själva volontärprojektet eftersom flera volontärplatser ligger på avlägsna platser utan tillgång till uttagsautomat. Det är dock vanligt att du har helgen ledig och du kan då passa på att besöka närmaste större ort. Exakt hur mycket fickpengar du kommer att göra av med är väldigt individuellt och beror även på kostnadsläget i det aktuella landet. Överlag gör du inte av med så mycket pengar under vardagarna förutom på snacks och läsk eftersom du har boende och mat inkluderat i programavgiften. Under helgen vill du kanske åka på utflykter och det är främst då du gör av med större belopp.
 • Visum: Det är ditt eget ansvar att se till att du har rätt visum till landet du ska besöka. Oroa dig inte, visuminformation får du från volontärorganisationen när du är bekräftad på resan om inte tidigare. Till många länder kan du resa in på ett turistvisum och stanna upp till 90 dagar. Viktigt att tänka på är att ditt pass ofta ska vara giltigt sex månader efter hemresa. Förnya passet i god tid om det behövs.
 • Vaccinationer: Det är viktigt att du har rätt vaccinationer när du åker utomlands. På vaccinationsguiden kan du läsa mer om vilka vaccinationer som behövs i olika länder. Kontakta alltid en vaccinationscentral om du är osäker. Innan du besöker vaccinationscentralen kan det vara en god idé att läsa på om de olika vaccinen så att du är väl insatt.
 • Försäkring: Det är väldigt viktigt att du har en bra reseförsäkring för din utlandsvistelse. Försäkringen bör täcka sjukdom, olycksfall, egendom samt ansvars- och rättsskydd. Många organisationer vill att du ska visa upp ett försäkringsintyg innan avresa. Kontakta din reseleverantör för mer information om försäkringar.
 • Boende: Tänk på att det oftast är betydligt enklare standard på boende och levnadsförhållanden i andra delar av världen. När du åker på en volontärresa bor du ofta  i våningssäng i sovsalar med de andra volontärerna (blandade kön) eller hemma hos en lokal värdfamilj. Möjlighet till uppgradering till privat boende finns på utvalda destinationer.
 • Flygresa: Boka inte ditt flyg innan du har anmält dig och fått bekräftelse på att du är bokad på resan. Det kan hända att just det startdatumet är fullbokat så var ute i god tid, både för att säkert få en plats vid önskat datum och för att hitta bra priser på flygbiljetterna. Eftersom du själv bokar ditt flyg kan du vara flexibel med dina resedatum och kanske boka in några semesterdagar innan eller efter volontärarbetet.
 • Ordna hemma: Om du bor hemma hos dina föräldrar kanske det inte är så mycket du behöver fixa innan du åker men om du har en egen lägenhet så är det desto mer. Du måste hyra ut lägenheten, eftersända din post, säga upp prenumerationer och se till så att någon tar hand om eventuella räkningar medan du är borta. Tänk också på att ta kopior på nödnummer och andra viktiga papper och lämna hemma med släkt eller vänner.
 • Packning: En backpackväska brukar vara smidigare att packa i än en vanlig resväska på hjul. Med en backpack tar du dig lättare fram över ojämna underlag och den går även bättre att packa in i bilar och bussar när du förflyttar dig mellan olika platser. När du är bokad kommer du att få en packningslista för att underlätta så att du inte glömmer något viktigt.
 • Reseapotek: Plåster, skavsårsplåster, sårrengöring, bandage – ja, ett första hjälpen-kit är riktigt bra att ha om du exempelvis ramlar och slår dig. Värktabletter, magpiller (för att stabilisera lilla magen medan den vänjer sig vid att vara i ny miljö), imodium, våtservetter, handsprit, myggmedel, vätskeersättning, personlig medicin för hela vistelsen (p-piller, allergitabletter…), ev malariaprofylax o.s.v.
 • Förväntningar: Fundera igenom vilka förväntningar du har på resan. Om du är osäker på något är det viktigt att du pratar igenom dina funderingar med din volontärkoordinator så att du är rätt förberedd inför ditt kommande volontäräventyr. Det kommer med största sannolikhet att överträffa dina förväntningar och ge dig minnen för livet.