Jimmys volontärresa till Sydafrika

Några av de vanligaste och mest populära volontärresorna är att hjälpa till på barnhem eller att undervisa på en skola. Jimmy Persson åkte under våren 2014 till Kapstaden för att kombinera dessa två volontärprojekt under tre månaders tid. Läs Jimmys egna ord om hans intryck från sin volontärresa till Sydafrika:

Det började med att vår ”dagliga” chaufför hämtade upp oss varje morgon för att köra oss till projekten i kåkstaden. Det kändes så surrealistiskt att bara 10 minuters körsträcka bort börjar kåkstadens början då man möts av massa baracker, förfallna hus, lösa gatuhundar, getter gåendes på gatorna och springande barn på vägen. Här ser man verkligen skillnaden på riktigt mellan rika och fattiga. jimmy3

En dag på skolan 

Skolan hade ett ”eget” klassrum för oss volontärer där vi undervisade våra elever. Det började alltid med att varje volontär hade varsin one-by-one session då varje volontär hade lektioner med en elev åt gången i litteratur och matte. Dessa elever hade blivit utvalda av sin lärare för att de av någon anledning har svårt att hänga med i den ordinarie undervisningen. Med tanke på att klasserna är stora så blir det svårt för varje elev att få den uppmärksamhet och stöd den behöver och därav är volontärerna till stor hjälp då man ger eleven möjlighet att träna individuellt och att någon ser just han eller hon som individ. Många elever var också blyga till en början och man märkte tidigt att vissa hade dåligt självförtroende redan från början och då var en viktig uppgift att faktiskt öka elevens självförtroende och verkligen bevisa att de är bra och duktiga på något! Det som också är givande att se är framstegen eleverna gör, exempel så undervisade jag i att lära dom tid och klockan och från att inte ens kunnat klockan alls kunde de efter ett tag säga kvart i, kvart över, halv och prick utan problem och det var jag som hade lärt dom från grunden! Efter one-by-by sessions hade vi något som hette ”Alphabet group” då man tog 5 elever samtidigt från en klass och tränade alfabetet med dom med diverse övningar och tester och efter 4 gånger så kunde de flesta alfabetet utan och innan! Läsförståelse var också en viktig del då vi tränade upp deras förmåga att kunna förstå en berättelse med hjälp av ord och bilder och deras uttal av orden. På eftermiddagen avslutade vi alltid med en ”workshop” då de elever från alla årskurser som ville kunde få möjlighet att komma in och ha lite ”roligare” lektion då vi pysslade och ibland målade något, vek roliga figurer och ritade.

 En dag på barnhemmet

Det började som vanligt även här att vår chaufför även hämtade upp oss till detta projekt till kåkstaden. Varje dag när vi anlände på barnhemmet möttes man alltid av ”Hi teacher” så kom dom fram och kramade om en eller tog en i hand och ville bära ens tillhörigheter man hade med sig. Vi volontärer hade alltid en samling på morgonen då vi satt runt i en ring och sjöng olika sånger ofta med rörelser till och ibland var det sånger som man aldrig hört tidigare och ibland var det sånger vi även har i svenskan som t.ex ”Head, shoulders, knees and toes”. Efter samlingen hade vi en lässtund då ungarna fick välja en bok man skulle läsa för dom för att träna upp deras förståelse för engelskan men också för att utveckla deras fantasi. Sedan var det dags för deras mellanmål som man hjälpte till och serverade. Efter detta var det dags för ”classtime” då vi volontärer alltid hade förberett en lektion, ofta något enklare för att träna upp deras färdigheter som att träna att klippa i saker, använda färger, använda sin fantasi, men även lära sig något! Varje lektion hade alltid ett syfte och ett tema, det kunde vara exempel djur, växter, hälsa etc. Dom som bodde där var allt ifrån 1-13 år, men dom flesta var mellan 3-8 år. Dom bor där på barnhemmet då deras familj av någon anledning inte kan ta hand om sitt barn. Det känns så sorgligt att dom kommer bo där hela sitt liv fram till 18-årsålder, men man får försöka tänka att dom har det bättre där och får mat istället för att bo på gatan. Det bodde även barn med särskilda behov med olika funktionsnedsättningar som hade blivit adopterade av företrädaren för barnhemmet och kommer tas hand om hela livet. Man ser verkligen hur mycket okunskap det finns och hur mycket befolkningen i kåkstaden behöver stöd utifrån då det gäller utbildning och resurser. jimmy1I övrigt har Sydafrika så mycket att uppleva som vacker natur, safari och andra äventyr! På safarin fick man se djur i det vilda som elefanter, giraffer, noshörningar etc. Det fanns även en möjlighet att få komma in i en kåkstad och verkligen se hur dom lever på riktigt.

Jag rekommenderar volontärarbete i Sydafrika om man gillar mixen mellan att arbeta i en fattig kåkstad och pulserande storstad!

/Jimmy Persson

 Vill du åka på en liknande resa som Jimmy gjort? Läs mer om volontärresor till Sydafrika på Blueberrys hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *