Historien bakom bilden

Jennie Rasmussen arbetar idag som projektansvarig för flera volontärprojekt i Gordon’s Bay som ligger strax utanför Kapstaden i Sydafrika. Tidigare arbetade hon som volontärkoordinator och har ett starkt minne från den tiden kopplat till bilden du ser här ovan. Här berättar Jennie historien bakom bilden:

”Du kanske har sett detta foto tidigare. Jag gillar att titta på den här bilden eftersom den betyder mycket och historien bakom är minnesvärd.

Jag arbetade som volontärkoordinator på barnhemmet Ikhayalethemba. Det var första gången det kom nya barn sedan jag hade börjat jobbat där. De nyanlända var en ung pojke och hans syster, ursprungligen från Moçambique. Mina första tankar var att vi borde göra någon aktivitet för att få barnen att känna sig välkomna och för att hjälpa dem att interagera med de andra barnen. Det som hände framför mig var verkligen helt fantastiskt. Vi vuxna behövde inte göra något för att hjälpa till,  inom ett par minuter lekte barnen glatt med varandra, som om de alltid hade känt varandra. Språkbarriären mellan dem verkade inte störa dem. Ett språk mellan barn behöver inte nödvändigtvis vara ett ”talat” ett.

På mycket kort tid lärde sig den här lilla pojken att prata både xhosa och engelska. En väluppfostrad kille som var en bra förebild för de yngre barnen. Han älskade att umgås med volontärerna och han älskade att lära sig, och ställde ofta frågor.
När den lille pojken frågade mig ”var kommer lärarna (volontärerna) från och vart tar de vägen när de åker härifrån?” Det gick plötsligt upp för mig att alla de andra barnen var ganska van vid rutinen av volontärer som kommer och går och de har accepterat det. Det var dock nytt för honom.

Jag köpte en världsatlas och vi satt regelbundet tillsammans och tittade på alla de olika länder där lärarna kom ifrån. Vi satte upp en världskarta i klassrummet, och jag såg ofta denna lilla pojke som visade de yngre barnen var lärarna kom från. När det var dags för volontärerna att åka, vinkade vi alltid till flygplanen för att säga adjö. Efter drygt ett år återförenades den lilla pojken och hans syster med familjen. Ett enkelt foto kan ha en hel historia bakom sig.”

/Jennie ”JT” Rasmussen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *