Efter volontärresan – vad hände sen?

Idag får vi följa Evelina Barman i hennes berättelse om sin volontärresa till Costa Rica som hon gjorde för ett par år sedan, vad resan har betytt för henne och vad hon gör idag. 

skoldpadda

Sköldpaddsunge på väg mot havet

I början av november 2011 började jag mitt äventyr, jag var äntligen klar efter 13 år vid skolbänken och ville se världen och få nya kunskaper. Jag bar mig av till Costa Ricas regnskog för att vara med och arbeta för ett projekt i Tortuguero National Park under 5 veckor. Att vakna upp och höra vrålapors rop, havets vågor och se sköldpaddsungar kämpa för att ta sig ner till havet är en helt otrolig upplevelse som alltid får mig att le när jag tänker tillbaka. Jag har alltid varit passionerad över djur- och miljöfrågor så detta projekt passade mig perfekt då det gav mig en inblick i hur man tillsammans med nationalparkens vakter och andra passionerade volontärer kan arbeta för att bevara naturen och samla in data om parkens fåglar, jaguarer och sköldpaddor. Dessa fem veckors studier och arbete resulterade även i ett diplom för ”BTEC Advanced Certificate (Level 3) in Supervision of Biological Surveys”. Att vara med och bidra till ett sådant här projekt är en av de bästa erfarenheterna jag någonsin har varit med om; att verkligen se djuren i deras naturliga miljö och arbeta med fantastiska människor från olika delar av världen.

jalova

Leguan i Tortuguero National Park

Efter Costa Rica var jag hemma i några veckor innan jag tog nästa flyg till Nya Zeeland för en månads resa med buss runt de magiska öarna. Det är ett av världens främsta länder inom hållbar turism och erbjuder varierande natur, otroligt trevliga människor och äventyrssporter för alla nivåer. Här upplevde jag glaciärer, djungeläventyr, vattenfall, fjordar, varma källor, vackra vandringsleder och kajakturer samt fallskärmshoppning, bungy och forsränning. När månaden var slut fortsatte jag mitt äventyr till Australien där jag reste och arbetade under ett års tid.

Ju mer jag reste desto mer upptäckte jag hur otroligt mycket jag lärde mig av att besöka nya platser, lära känna människor från olika kulturer samt hur mycket möjligheter och inflytande reseindustrin har i världen. När jag kom tillbaka till Stockholm bestämde jag mig för att börja plugga turism så att jag kan vara med och utforma denna industri och lära mig om världens alla platser. Jag studerar nu till ”Internationell Resekonsult” på Travel Education Centre i Norrtälje vilket är ett 2-årigt yrkeshögskoleprogram med totalt 6 månaders praktik samt kurser som hållbar turism, IATA, försäljning, presentationsteknik, ledarskap, travel management, ekonomi, marknadsföring, säkerhet & beredskap, destinationsgeografi samt andra områden. Det finns så mycket potential för att hjälpa vår värld genom volontärprojekt, hållbart resande och det är något som jag vill arbeta för i framtiden.

capetown

Vackra Kapstaden

För tillfället befinner jag mig i Kapstaden, Sydafrika där jag precis har avslutat min första praktik på ett företag som erbjuder volontärprojekt, praktikplatser, äventyrsresor, dagsaktiviteter och språkkurser. Det är en helt annan värld till skillnad från Sverige och jag har utvecklats varje dag. Min praktik var totalt två månader och det var verkligen lärorikt att få se alla olika sidor av reseindustrin. Jag hade spännande arbetsuppgifter på kontoret där jag ansvarade för dagsaktiviteter samt längre resor. Jag fick även möjligheten att vara gruppledare för en grupp klienter på en 10 dagars tur till Botswana & Victoria Falls.

Den globala turismen är en av världens största och snabbaste växande industrier. Turismen skapar arbetstillfällen varje dag och bidrar till ekonomisk utveckling och tillväxt, samt kulturellt utbyte. Jag ser fram emot att fortsätta utvecklas och få nya erfarenheter som kan hjälpa mig att nå mina mål och arbeta för ett företag som delar mina drömmar om hållbara resor där vi bevarar vår värld samtidigt som vi reser och upptäcker nya platser.

/Evelina Barman

Star Compressed

Stjärnhimmel i Costa Rica

2 Comments on “Efter volontärresan – vad hände sen?

  1. Hej!
    Jag kom in på din sida av en slump när jag sökte på volontärresor. Det låter helt underbart med de resor du har gjort. Jag är själv intresserad av att åka iväg som volontär, framförallt till Costa Rica. Vad hette stället du arbetade på? Kan du rekommendera det? Har du några kontaktuppgifter dit?
    Mvh Kristin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *